perjantai 22. heinäkuuta 2016

Vaikuttavaa aktiivisuuttaHaaveilin tyttäreni kanssa vuosien ajan matkasta Amerikkaan. En halua viedä lapsiani näkemään pelkkiä hotelleja, matkamuistoja ja turisteille myytäviä viihdepalveluja. Haluan, että matkailu avartaa heidän maailmankuvaansa paljon enemmän. Toivon, että he tutustuvat eri maissa eläviin ihmisiin, eri kulttuureihin ja sekä hyviin että ikäviin asioihin eri maissa. Mietin, matkustaisimmeko johonkin köyhään maahan ja olisiko perheenä mahdollista osallistua vapaaehtoistyöhön.

Kesällä 2015 amerikkalainen ystäväni oli Suomessa ja pohdin asiaa hänelle ääneen. Minua askarrutti, pitäisikö perheemme matkustaa Amerikan sijasta jonnekin, missä nuoret näkisivät köyhyyttä.

Ystäväni huudahti: ”He tulevat näkemään paljon köyhyyttä Amerikassa!”

Lähdimme siis koko perhe Yhdysvaltoihin kesällä 2016, kaikki ensimmäistä kertaa. Ja totta tosiaan, näimme paljon köyhyyttä. Näimme tietenkin myös valtavia taloja, kookkaita autoja ja kimaltelevia kauppakeskuksia. Mutta aivan naapurissa saattoi olla laaja alue täynnä vaatimattomia taloja pienten paljaiden pihojen ympäröiminä. Kauppojen ja autokorjaamojen seiniin oli käsin maalattu se, mikä kauppakeskuksissa kerrottiin suurilla näytöillä, vaihtuvin kuvin ja videoin. Köyhissä kaupunginosissa asui lähinnä mustia ihmisiä. Kulkeminen vastakohtaisten alueiden läpi aiheutti neuvottomuuden tunteen. Entä jos asuisin täällä? Voisinko vaikuttaa köyhien asemaan ja mahdollisuuksiin?

Ei tarvitse olla ihonväriltään tumma ollakseen köyhä Yhdysvalloissa. Kävimme eräässä pikkukaupungissa, jossa asuu lähinnä valkoisia. Siellä on paljon työttömyyttä. Tehtaat ja paikkakunnalla sijainnut iso sairaala on suljettu. Pienituloisten perheiden lapset saavat koulupäivinä ilmaisen aamupalan ja lounaan. Jotta nelihenkisen perheen lapsi saa ilmaisen kouluruuan, perheen tulojen on oltava alle 31 500 dollaria vuodessa. Koululaisista 85 % kuuluu tähän ryhmään. Jotkut perheet asuvat halvoissa muovisissa taloissa tai asuntovaunuissa. Ihmettelin, miten niissä voi asua talvisin, kun on pakkasta. Vastaus oli, että ei asuntovaunujen lämmittäminen irtolämmittimillä aina niin turvallista olekaan.

Amerikkalainen ystäväni on hyväosainen ja yhteiskunnallisesti aktiivinen. Tällä hetkellä hän tekee vapaaehtoistyötä, jonka tavoitteena on motivoida ihmisiä äänestämään presidentinvaaleissa. Välineinä ovat muun muassa elokuvat, jotka käsittelevät tavallisia ihmisiä koskettavia ongelmia ja muistuttavat, että äänestämällä voi vaikuttaa. Vaalipäivänä vapaaehtoiset tarjoavat autottomille ihmisille kyytejä äänestyspaikoille, sillä moni saattaa jättää äänestämättä vain siksi, ettei pääse paikan päälle.

Todella arvostan ystäväni toimintaa. Hänen kaltaisiaan ihmisiä tarvitaan enemmän. On vaivatonta antaa rahaa hyväntekeväisyyteen, mutta toiminta ihmisten oman aktiivisuuden kasvattamiseksi saa aikaan enemmän muutosta. Siksi myös seurakunnassa on vahvistettava ihmisten omaa osallistumista ja vaikuttamista. Sen sijaan, että pidämme toisia antajina ja toisia vastaanottajina, toisia auttajina ja toisia autettavina, meidän pitää tukea kaikkien mahdollisuutta aktiivisuuteen yhteiskunnassa ja maailmassa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti