Siirry pääsisältöön

Vaikuttavaa aktiivisuutta



Haaveilin tyttäreni kanssa vuosien ajan matkasta Amerikkaan. En halua viedä lapsiani näkemään pelkkiä hotelleja, matkamuistoja ja turisteille myytäviä viihdepalveluja. Haluan, että matkailu avartaa heidän maailmankuvaansa paljon enemmän. Toivon, että he tutustuvat eri maissa eläviin ihmisiin, eri kulttuureihin ja sekä hyviin että ikäviin asioihin eri maissa. Mietin, matkustaisimmeko johonkin köyhään maahan ja olisiko perheenä mahdollista osallistua vapaaehtoistyöhön.

Kesällä 2015 amerikkalainen ystäväni oli Suomessa ja pohdin asiaa hänelle ääneen. Minua askarrutti, pitäisikö perheemme matkustaa Amerikan sijasta jonnekin, missä nuoret näkisivät köyhyyttä.

Ystäväni huudahti: ”He tulevat näkemään paljon köyhyyttä Amerikassa!”

Lähdimme siis koko perhe Yhdysvaltoihin kesällä 2016, kaikki ensimmäistä kertaa. Ja totta tosiaan, näimme paljon köyhyyttä. Näimme tietenkin myös valtavia taloja, kookkaita autoja ja kimaltelevia kauppakeskuksia. Mutta aivan naapurissa saattoi olla laaja alue täynnä vaatimattomia taloja pienten paljaiden pihojen ympäröiminä. Kauppojen ja autokorjaamojen seiniin oli käsin maalattu se, mikä kauppakeskuksissa kerrottiin suurilla näytöillä, vaihtuvin kuvin ja videoin. Köyhissä kaupunginosissa asui lähinnä mustia ihmisiä. Kulkeminen vastakohtaisten alueiden läpi aiheutti neuvottomuuden tunteen. Entä jos asuisin täällä? Voisinko vaikuttaa köyhien asemaan ja mahdollisuuksiin?

Ei tarvitse olla ihonväriltään tumma ollakseen köyhä Yhdysvalloissa. Kävimme eräässä pikkukaupungissa, jossa asuu lähinnä valkoisia. Siellä on paljon työttömyyttä. Tehtaat ja paikkakunnalla sijainnut iso sairaala on suljettu. Pienituloisten perheiden lapset saavat koulupäivinä ilmaisen aamupalan ja lounaan. Jotta nelihenkisen perheen lapsi saa ilmaisen kouluruuan, perheen tulojen on oltava alle 31 500 dollaria vuodessa. Koululaisista 85 % kuuluu tähän ryhmään. Jotkut perheet asuvat halvoissa muovisissa taloissa tai asuntovaunuissa. Ihmettelin, miten niissä voi asua talvisin, kun on pakkasta. Vastaus oli, että ei asuntovaunujen lämmittäminen irtolämmittimillä aina niin turvallista olekaan.

Amerikkalainen ystäväni on hyväosainen ja yhteiskunnallisesti aktiivinen. Tällä hetkellä hän tekee vapaaehtoistyötä, jonka tavoitteena on motivoida ihmisiä äänestämään presidentinvaaleissa. Välineinä ovat muun muassa elokuvat, jotka käsittelevät tavallisia ihmisiä koskettavia ongelmia ja muistuttavat, että äänestämällä voi vaikuttaa. Vaalipäivänä vapaaehtoiset tarjoavat autottomille ihmisille kyytejä äänestyspaikoille, sillä moni saattaa jättää äänestämättä vain siksi, ettei pääse paikan päälle.

Todella arvostan ystäväni toimintaa. Hänen kaltaisiaan ihmisiä tarvitaan enemmän. On vaivatonta antaa rahaa hyväntekeväisyyteen, mutta toiminta ihmisten oman aktiivisuuden kasvattamiseksi saa aikaan enemmän muutosta. Siksi myös seurakunnassa on vahvistettava ihmisten omaa osallistumista ja vaikuttamista. Sen sijaan, että pidämme toisia antajina ja toisia vastaanottajina, toisia auttajina ja toisia autettavina, meidän pitää tukea kaikkien mahdollisuutta aktiivisuuteen yhteiskunnassa ja maailmassa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jeesusasiaa bussipysäkillä

Vantaan seurakunnilla oli pääsiäisen aikaan kaupunkikuvassa näkyvä kampanja. Olin jonkin verran kampanjaa tekemässä. Mietimme kovasti, miten viedä vantaalaisten näkyviin kirkon asioita, kuten uskoa, toivoa ja rakkautta. Eräänä tavallisena arkipäivänä olin esimerkiksi Myyrmäessä kysymässä vastaantulijoilta mielipiteitä laatimistamme lauseluonnoksista. Niistä valittiin ja kehitettiin ne lauseet, joita kampanjassa lopulta käytettiin. Oli havahduttavaa kuulla, miten eri tavoin ihmiset reagoivat. Esimerkiksi ”Sinun puolestasi” olisi jonkun mielestä voinut olla minkä tahansa puolueen tunnus, kun se minulle teologina viittaa ehtoollisen jakosanoihin ”Kristuksen ruumis ja veri, sinun puolestasi annettu ja vuodatettu”, tai yleisemmin Kristuksen uhraamiseen ristillä syntisten puolesta. Valmiista kampanjalauseista ”Uskalla elää. Ja kuolla.” oli työryhmässä eniten levottomuutta herättävä. Sen riski tiedostettiin. Kampanjassa ei tietenkään oteta myönteistä kantaa eutanasiaan eikä itsemurhaa

Lutherin sinetti

Reformaation merkkivuoden suurtapahtuma, evankeliset kirkkopäivät, järjestettiin helatorstaiviikonloppuna Berliinissä. Osallistuin Vantaan yhteisen kirkkoneuvoston matkalle. Teimme myös päiväretken Wittenbergiin, jossa Martti Lutherin kerrotaan naulanneen 95 teesiään linnankirkon oveen. Teesit voi lukea nykyisestä ovesta, mutta kuten kuvasta näkyy, en päässyt lukuetäisyydelle. Teesit olivat luettavissa myös toisaalla kirkon yhteydessä. En kirjoita niistä tällä kertaa enempää. Sen sijaan kerron Lutherin sinetistä. Luther selosti eräässä kirjeessään vuonna 1530, että ristin täytyy tulla ensimmäisenä, mustan ristin punaisen sydämen sisällä. Sydämellä on luonnollinen punainen värinsä muistutuksena siitä, että uskomme ristiinnaulittuun Kristukseen tekee meidän siunatuiksi ja onnellisiksi. Sydän on valkoisen ruusun keskellä, koska usko antaa iloa, lohdutusta ja rauhaa.  Ruusun tulee olla valkoinen eikä punainen, koska valkoinen on kaikkien henkien, sielujen ja enkelien väri. R

Kohti kaikille avointa kirkkoa

Vantaan yhteisen kirkkovaltuuston joulukuinen kokous muodostui jälleen, odotetusti, vuotuiseksi homoillaksi. Käsiteltävä asia oli kirkon kansainvälisen työn avustaminen. Se, mistä väiteltiin, olivat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ja papiksi vihityt naiset. Keskustelu on käyty niin monta kertaa, että luultavasti kaikki ovat jo kyllästyneet. Marraskuussa Rekolassa järjestettiin sateenkaarimessu. Muutama tuttu seurakuntalainen tiedusteli asiallisesti, miksi sellainen piti järjestää. Yhtä asiallisesti he kuuntelivat, kun kerroin, että vähemmistöihin kuuluvat eivät koe turvalliseksi osallistua kaikille avoimiin messuihin. Sen enempää tietooni ei tullut, paitsi muutama palaute unisex-vessoista, joita käsittelin edellisessä kirjoituksessa. Tiedän, että tilaisuus herätti tunteita – ehkä hämmennystä, levottomuutta, pelkoa ja aggressiota – mutta palautetta tuli hyvin vähän. Rekolan seurakuntaneuvosto päätti vuonna 2017 , että myös samaa sukupuolta olevat parit saavat käyttää seurakunnan