sunnuntai 28. toukokuuta 2017

Lutherin sinetti

Reformaation merkkivuoden suurtapahtuma, evankeliset kirkkopäivät, järjestettiin helatorstaiviikonloppuna Berliinissä. Osallistuin Vantaan yhteisen kirkkoneuvoston matkalle. Teimme myös päiväretken Wittenbergiin, jossa Martti Lutherin kerrotaan naulanneen 95 teesiään linnankirkon oveen. Teesit voi lukea nykyisestä ovesta, mutta kuten kuvasta näkyy, en päässyt lukuetäisyydelle.
Teesit olivat luettavissa myös toisaalla kirkon yhteydessä. En kirjoita niistä tällä kertaa enempää. Sen sijaan kerron Lutherin sinetistä.
Luther selosti eräässä kirjeessään vuonna 1530, että ristin täytyy tulla ensimmäisenä, mustan ristin punaisen sydämen sisällä. Sydämellä on luonnollinen punainen värinsä muistutuksena siitä, että uskomme ristiinnaulittuun Kristukseen tekee meidän siunatuiksi ja onnellisiksi.
Sydän on valkoisen ruusun keskellä, koska usko antaa iloa, lohdutusta ja rauhaa. 
Ruusun tulee olla valkoinen eikä punainen, koska valkoinen on kaikkien henkien, sielujen ja enkelien väri.
Ruusu on taivaansinisellä taustalla, joka symboloi taivasta. "Hengen ja uskon ilo on tulevan taivaallisen ilon alku," kirjoitti Luther. 
Kultainen kehä taivaan värisen alueen ympärillä on taivaassa odottavan ikuisen autuuden symboli. Se on onnea, joka on suurempi kaikkea iloa ja omaisuutta. Rengas on kultainen, koska kulta on arvokkain metalli.
Todennäköisesti Luther suunnitteli itse sinettinsä käyttäen siinä elementtejä sukunsa vaakunasta ja Erfurtin luostarin kirkon ikkunassa olevasta kuvasta. En varsinaisesti lukeudu Lutherin fanaattisimpiin kannattajiin, mutta sinetin symboliikasta tunnistan kyllä oman uskoni.  

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti