torstai 30. maaliskuuta 2017

Kuka näkee kenet?

Liitymme teatteriväen aloittamaan kampanjaan We see you, Migri lukemalla nimettömiä turvapaikkapäätöksiä saarnan yhteydessä sunnuntaina 2.4.

Tästä on tullut arvostelua, jonka olen kyllä kuullut ja punninnut, mutta silti pysynyt päätöksessäni.

Kriittiset äänet ovat huomauttaneet, että maahanmuuttovirkamiehet tekevät vain työtään niiden linjojen mukaisesti, jotka poliittiset päättäjät ovat asettaneet. Eikä poliitikkoja sovi arvostella seurakunnassa, varsinkaan jumalanpalveluksessa.

Ihmisiä ei todellakaan sovi arvostella jumalanpalveluksessa. Emme lue ristiriitaisia ja järkyttäviä päätöksiä siksi, että arvostelisimme virkamiehiä tai poliitikkoja. Luemme niitä tuodaksemme näkyviin sen todellisuuden, jota turvapaikanhakijat elävät. Jos meidän maastamme lähetetään ihmisiä kuolemaan, enkä minä tee mitään, on laiminlyöntini syntiä.

Sanotaan, että Suomella ei ole rahaa elättää kaikkia, jotka tulevat tänne. Ei olekaan. Mielestäni ehdottomasti tärkeintä, mitä meidän pitäisi antaa kaikille tässä maassa, on mahdollisuus elättää itsensä työllään. Asiat ovat pahasti pielessä, kun tämä mahdollisuus puuttuu monilta niin kantasuomalaisilta kuin muualta tulleiltakin. 


Kuka näkee kenet? We see you, Migri - Näemme sinut/teidät, maahanmuuttovirasto. Seurakuntamme osallistumisen kampanjaan nimeäisin mieluummin vaikka näin: We see you, asylum seekers. Emme sulje silmiämme siltä, mitä tapahtuu, emmekä ihmisiltä, jotka ovat turvattomia ja toivottomia, vaan näemme heidät ja heidän hätänsä. Autamme heitä, kutsumme mukaan ja rukoilemme heidän puolestaan.

Sivupolkuna näistä mietteistä ajatukseni kulkivat siihen, kuinka nyt kohistaan Kelan epäonnistumisesta toimeentulotukien myöntämisessä. Tässä on jotain yhteistä maahanmuuttovirastoon kohdistuvan arvostelun kanssa. Niin Kelaan kuin maahanmuuttovirastoonkin palkattiin paljon uusia työntekijöitä, monet alalla kokemattomia. Toiminta ei kummassakaan ole sujunut erityisen esimerkillisesti. Seurauksista kärsii suuri joukko ihmisiä, joiden toimeentulo ja terveys vaarantuvat. Parannettavaa on ja vastaisen varalle toivottavasti opitaan. We see you, Migri - mutta myös We see you, Kela.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti