Siirry pääsisältöön

Vessoja koskevan palautteen johdosta


Koronaepidemian laannuttua kesän alussa seurakunnan toiminta käynnistyi uudelleen. Koska käsihygienia on merkittävä osa tartuntojen ehkäisemistä, hankimme tiloihin käsidesiä ja muutimme vessoja unisex-vessoiksi. Käsienpesupaikkoja on liian vähän suuria tilaisuuksia ajatellen. Jonoja lyhentää se, että kaikki voivat käyttää kaikkia pesupaikkoja. Tyypillisesti naisten vessaan on jonoa samaan aikaan kuin miesten vessa on tyhjänä. Jo keväällä muutettiin kirkon alakerran vessat, joita käyttävät mm. diakonia-asiakkaat, koululaiset ja henkilökunta. Samaan aikaan muutettiin Asolan seurakuntatalon vessat. Kirkon ja seurakuntatalon inva-wc:t ovat aina olleet unisex-vessoja.

Kirkon aulassa olevien vessojen oviin uudet kuvat vaihdettiin marraskuussa sateenkaarimessun alla. Samalla vaihdettiin muiden vessojen oviin uudet kuvat naisen ja miehen (tai mekko- ja housuasuisen) kuvan tilalle. Nyt kuvissa on ne kalusteet, mitä kussakin vessassa on.

Tämä muutos on herättänyt muutamissa seurakuntalaisissa voimakkaita tunteita. Olemme saaneet puolenkymmentä palautetta. Niissä vedotaan vessojen siisteyteen ja turvallisuuteen. Ainakin yksi epäilee myös, ettei käsienpesu ole todellinen syy muutokselle. Tosiasia kuitenkin on, ettei sateenkaarimessusta ollut mitään tietoa silloin, kun ensimmäiset muutokset tehtiin kirkon alakerrassa ja seurakuntatalolla. Muutokset eivät liittyneet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin.

Sateenkaarimessun lähestyessä alettiin keskustella seikoista, jotka vaikuttavat vähemmistöjen kokemukseen siitä, ovatko he tervetulleita kirkkoon. Siinä vaiheessa vaihdettiin uudet kuvat vessojen oviin. Jos niin pienellä vaivalla voimme lisätä inklusiivisuutta, kannatti se tehdä. Sateenkaarimessu on oman bloginsa aihe enkä nyt käsittele sitä enempää. Järjestimme sen yksinkertaisesti siksi, että vähemmistöihin kuuluvat voivat turvallisesti tulla kirkkoon. Monella heistä on syvän jäljen jättäneitä kokemuksia pahoista sanoista ja katseista kirkossa.

Unisex-vessat ovat joillekin ongelma. Jos ne ovat likaisia, on se tietenkin epämiellyttävää. Vessat siivotaan arkisin päivittäin ja lisäksi viikonloppuisin silloin, kun on isoja tapahtumia. Epäsiisteistä vessoista pyydetään ilmoittamaan suntiolle. Jos vessassa tapahtuu seksuaalista tai muuta häirintää, kuten on väitetty, on siitä välittömästi ilmoitettava minulle. Häirintään puututaan aina, tapahtuu se vessassa tai muualla tiloissamme ja toiminnassamme. Häirinnästä ei pidä olla hiljaa eikä jäädä käsittelemään sitä keskenään, vaan siitä on johdon saatava tietää, jotta siihen voi puuttua.

Kiitän kaikista annetuista palautteista. Palaute on aina tervetullutta ja viime viikkoina olemme erityisesti pyytäneet sitä paperilomakkeilla. Toivottavasti tässä esittämäni perusteet auttavat ymmärtämään, että tarvitsemme unisex-vessoja ainakin korona-ajan loppuun asti. Sen jälkeen on aika arvioida, millaiset kuvat ovissa jatkossa on.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jeesusasiaa bussipysäkillä

Vantaan seurakunnilla oli pääsiäisen aikaan kaupunkikuvassa näkyvä kampanja. Olin jonkin verran kampanjaa tekemässä. Mietimme kovasti, miten viedä vantaalaisten näkyviin kirkon asioita, kuten uskoa, toivoa ja rakkautta. Eräänä tavallisena arkipäivänä olin esimerkiksi Myyrmäessä kysymässä vastaantulijoilta mielipiteitä laatimistamme lauseluonnoksista. Niistä valittiin ja kehitettiin ne lauseet, joita kampanjassa lopulta käytettiin. Oli havahduttavaa kuulla, miten eri tavoin ihmiset reagoivat. Esimerkiksi ”Sinun puolestasi” olisi jonkun mielestä voinut olla minkä tahansa puolueen tunnus, kun se minulle teologina viittaa ehtoollisen jakosanoihin ”Kristuksen ruumis ja veri, sinun puolestasi annettu ja vuodatettu”, tai yleisemmin Kristuksen uhraamiseen ristillä syntisten puolesta. Valmiista kampanjalauseista ”Uskalla elää. Ja kuolla.” oli työryhmässä eniten levottomuutta herättävä. Sen riski tiedostettiin. Kampanjassa ei tietenkään oteta myönteistä kantaa eutanasiaan eikä itsemurhaa

Lutherin sinetti

Reformaation merkkivuoden suurtapahtuma, evankeliset kirkkopäivät, järjestettiin helatorstaiviikonloppuna Berliinissä. Osallistuin Vantaan yhteisen kirkkoneuvoston matkalle. Teimme myös päiväretken Wittenbergiin, jossa Martti Lutherin kerrotaan naulanneen 95 teesiään linnankirkon oveen. Teesit voi lukea nykyisestä ovesta, mutta kuten kuvasta näkyy, en päässyt lukuetäisyydelle. Teesit olivat luettavissa myös toisaalla kirkon yhteydessä. En kirjoita niistä tällä kertaa enempää. Sen sijaan kerron Lutherin sinetistä. Luther selosti eräässä kirjeessään vuonna 1530, että ristin täytyy tulla ensimmäisenä, mustan ristin punaisen sydämen sisällä. Sydämellä on luonnollinen punainen värinsä muistutuksena siitä, että uskomme ristiinnaulittuun Kristukseen tekee meidän siunatuiksi ja onnellisiksi. Sydän on valkoisen ruusun keskellä, koska usko antaa iloa, lohdutusta ja rauhaa.  Ruusun tulee olla valkoinen eikä punainen, koska valkoinen on kaikkien henkien, sielujen ja enkelien väri. R

Kohti kaikille avointa kirkkoa

Vantaan yhteisen kirkkovaltuuston joulukuinen kokous muodostui jälleen, odotetusti, vuotuiseksi homoillaksi. Käsiteltävä asia oli kirkon kansainvälisen työn avustaminen. Se, mistä väiteltiin, olivat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ja papiksi vihityt naiset. Keskustelu on käyty niin monta kertaa, että luultavasti kaikki ovat jo kyllästyneet. Marraskuussa Rekolassa järjestettiin sateenkaarimessu. Muutama tuttu seurakuntalainen tiedusteli asiallisesti, miksi sellainen piti järjestää. Yhtä asiallisesti he kuuntelivat, kun kerroin, että vähemmistöihin kuuluvat eivät koe turvalliseksi osallistua kaikille avoimiin messuihin. Sen enempää tietooni ei tullut, paitsi muutama palaute unisex-vessoista, joita käsittelin edellisessä kirjoituksessa. Tiedän, että tilaisuus herätti tunteita – ehkä hämmennystä, levottomuutta, pelkoa ja aggressiota – mutta palautetta tuli hyvin vähän. Rekolan seurakuntaneuvosto päätti vuonna 2017 , että myös samaa sukupuolta olevat parit saavat käyttää seurakunnan