perjantai 14. marraskuuta 2014

Pyöräilijä


Kirkon ympäristödiplomin ovat saaneet mm. Vantaan seurakunnat. Ympäristödiplomi auttaa seurakuntia toteuttamaan vastuutaan luomakunnasta. Yksi huomioon otettava seikka ympäristödiplomissa on liikenteen ympäristövaikutukset. Liikenteen osuuteen hiilijalanjäljessä viitataan myös Vantaan Sanomien uutisessa ”Vantaalaisten hiilijalanjälki on pk-seudun suurin” (13.11.2014). Liikenne ja ilmastonmuutos ovat keskeisiä ympäristökeskustelussa, johon toki kuuluu paljon muutakin.
Yhden ihmisen valintojen vaikutus saattaa tuntua mitättömän pieneltä ympäristöongelmien kokoon nähden. Kirkkona meillä kuitenkin on todellisia mahdollisuuksia vaikuttaa, sillä meitä on paljon. Kristittyinä meille on annettu tehtävä varjella luomakuntaa.

Itse olen pyöräilijä. En urheilija, vaan pyörällä paikasta toiseen liikkuva ihminen. Parina kesänä osallistuminen Kilometrikisaan on innostanut minua tavallistakin useammin pyörän selkään. Kilometrikisa on pyöräilykampanja, jossa esim. työporukat kirjaavat kesäkaudella pyöräilykilometrit nettipalveluun. Palvelusta saa sitten tietää paitsi oman joukkueen sijan kisassa ja oman sijan joukkueessa, myös paljonko bensaa on säästynyt ja hiilidioksidipäästöjä vältetty.

Kisa tuottaa hyvää mieltä ja motivoi valitsemaan kulkuneuvoksi pyörän. Iltaisin on kiva kirjata talteen päivän kilometrit.  Joillakin osallistujilla karkaa suorastaan mopo - tai fillari - käsistä, eikä kaukana ollut tämä minullakaan.
Viikonloppuisin ajoin papin virkapuvussa ja korkokengissä, keltainen kypärä päässä, milloin hautajaisiin, milloin ristiäisiin. Pyörällä oli mentävä aina, kun se oli edes jotenkuten mahdollista. Mutta hauskaa oli!

Rekolan kirkolle ajoin vanhan (vm. 1999) pyöräni vähän ennen kuin aloitin kirkkoherrana. Sillä on kätevä liikkua lyhyitä matkoja ja usein päivän paras hetki on se, kun pääsee siirtymään pyörällä vaikka kokoukseen Tikkurilaan. Se on hyvää hyötyliikuntaa. Tosin piakkoin siirrän pyörän varastoon, sillä talvipyöräilyä en ole vielä aloittanut.
Olen iloinen siitä, että Vantaan seurakunnilla on kirkon ympäristödiplomi, sillä yksi syy pyöräilyyn on minulla juuri ekologisuus. Ekotekoja on monenlaisia. Minulle pyöräily on mieluisa ekoteko.

2 kommenttia :

  1. Pyöräily on kivaa ja etenkin lähialueella nopea tapa siirtyä paikasta toiseen. Tykkään, että ajat pyörällä Tikkurilaan kokouksiin. Itse en ole vieläkään ajellut Rekolasta Tikkurilaan pyörällä, mutta käsittääkseni osan matkaa pääsee kulkemaan mukavasti luonnon keskellä.

    VastaaPoista
  2. Oikein mukavia reittejä on, ja niistä voi valita esimerkiksi mielialan, sään tai käytettävissä olevan ajan mukaan.

    VastaaPoista