sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Uskontodialogin kävijä


Vantaan Koivukylässä kokoontuu kristittyjen ja islaminuskoisten naisten avoin dialogipiiri. Pääsin kerran viime syksynä sinne mukaan. Mielestäni kaikki tällainen on tärkeää: ryhmät ja tilaisuudet, joissa eri tavoin uskovat, eri uskontoja tunnustavat ihmiset tutustuvat toisiinsa. Jos ei tunne yhtään muslimia, tietää hyvin vähän muslimien ajattelusta, tavoista ja arvoista. Ja jos tuntee vain yhden muslimin, tietää edelleen hyvin vähän. Silloin ei kannattaisi paljon heistä ääneen puhua. Parempi kysyä heiltä itseltään ja antaa heidän puhua omasta puolestaan. Sama koskee tietenkin kristittyjä, ja kaikkien muiden uskontojen edustajia.
Takavuosina olin paljonkin mukana erilaisissa uskontodialogeissa. Vierailin eri uskontojen temppeleissä, moskeijoissa ja kokoontumistiloissa sekä Euroopassa että Nepalissa ja Intiassa. Keskustelin mormonien, Jehovan todistajien, buddhalaisten, Krishna-liikkeeseen kuuluvien ja monien muiden kanssa aina, kun tilaisuus tuli. Osallistuin kirkkomme Islam-työryhmän tapaamisiin muslimiyhteisöjen johdon kanssa 1990-luvun lopulla. Edelleen olen tällaisista kohtaamisista kiinnostunut, mutta onkohan elämänpiiri kaventunut ja ikä lisännyt passiivisuutta, kun kohtaamisia on nykyään harvemmin.

Viime vuosina olen edustanut kirkkoamme USKOT-foorumin vuosikokouksessa, ja sain siihen tänäkin vuonna kutsun. Suomessa siis on järjestö, jonka kautta juutalaiset, eri kirkkokuntien kristityt ja eri yhdyskuntien muslimit pitävät virallisella tasolla yhteyttä.
Tällainen yhteydenpito ei estä sitä, että joku yksittäinen ihminen tai ryhmittymä tekee jotain hirveää uskontonsa nimissä. Joku voi hyökätä ja tappaa. Joku voi suostutella itsemurhapommiin tai joukkoitsemurhaan. Siitä huolimatta pidän tärkeänä, että uskontokunnat yhdessä ja virallisella tasolla asettuvat tällaista toimintaa vastaan.

Pidän myös tärkeänä, että oman kirkkomme piispat ovat pohtineet Ranskan äskettäistä terrori-iskua. Luterilaisilla teologeilla on todella sanottavaa pahuudesta, uskontojen kohtaamisesta ja sananvapaudesta. Kiitos piispat!

Piispa Kaarlo Kalliala: Olemme mitä olemme.

P.S. Lähetystyöstä ja sen suhteesta dialogiin joskus toiste!

1 kommentti :

  1. USKOT-foorumista en ole ennen kuullutkaan. Kuulostaa kiinnostavalta. Upeaa, että sinä olet siinä mukana.

    Tällaista vuoropuhelua eri uskontojen kanssa me tarvitsemme yhä enemmän.

    VastaaPoista