perjantai 27. maaliskuuta 2015

Matkalla 2


Vierailin kollegojeni kanssa ekumeenisessa Churches Together in England –järjestössä, jossa on 44 keskenään hyvin erilaista jäsenkirkkoa. Ne edustavat sekä idän että lännen vanhoja traditioita, mutta myös uusia seurakuntia. CTE:n järjestämissä rukouskokouksissa saattaa esimerkiksi olla helluntailaisen, ortodoksisen, anglikaanisen ja katolisen perinteen mukaisia osia.
Rukouskokoukset ja rukousaamiaiset ovat yksi järjestön toimintamuoto ja evankeliointi tuorein tavoin on sen keskeinen painopiste, mutta se on myös vahvasti suuntautunut diakoniseen palvelutyöhön. Ekumeenisen toiminnan fokus on siinä, mitä kristityt voivat yhdessä tehdä lähiyhteisöjensä ja maailman kärsivien hyväksi, ei keskinäisissä eroavaisuuksissa. Järjestö toimii verkostona. Kirkot toimivat yhdessä niin valtakunnallisesti, alueellisesti kuin paikallisesti, usein aktiivisesti hakien yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa. Ne järjestävät vapaaehtoisvoimin esimerkiksi ruokapankkeja, velkaneuvontaa ja yömajoja. Avuntarvitsijoita on paljon. Aikaisemmin julkisin varoin tehtyä työtä on jopa siirtynyt kirkoille, yhtenä esimerkkinä nuorisotyö. Tuoreen tutkimuksen mukaan enemmistö sosiaalista vapaaehtoistyötä tekevistä tulee kirkkojen piiristä. Uskontojen välinen vuoropuhelu ja yhteistyö ovat myös osa CTE:n toimintaa.
Ekumeenisilla oppikeskusteluillakin on paikkansa, se tunnustetaan ja keskusteluja käydään. CTE:n piirissä kirkkojen johtajat ovat kuitenkin enemmän suuntautuneita lähetystyöhön ja diakoniaan kuin teologisissa ympyröissä pyörimiseen, joka välttämättä ei johda eteenpäin.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti